Het pand

Het Atelier voor Aandacht is gevestigd in een monumentaal herenhuis in het hartje van de Tilburgse binnenstad.
Het woord atelier is niet toevallig gekozen. Het pand aan de Willem II straat is in 1888 gebouwd als atelier voor beeldhouwkunde en polychromie. In de loop der jaren heeft het pand daarna vele verschillende functies gehad; glas-en verfwinkel, bank, woonhuis. Hoe mooi dat het nu -140 jaar later- opnieuw in gebruik wordt genomen als atelier.

Al een poosje zijn wij bezig om het rijke verhaal over de geschiedenis van dit bijzondere neorenaissance pand op te tekenen, vanaf de bouw in 1888 en het eerste atelier van beeldhouwkunstenaar Piet van Tielraden.
Heel leuk om zo met aandacht naar de geschiedenis van onze eigen woonomgeving te kijken -wij wonen hier sinds 1995- en om ons verbonden te weten met de vele verhalen van deze plek in de Willem II straat.

Een tipje van de sluier: de mythe over de twee zussen die ruzie kregen en het pand gesplitst hebben, blijkt niet waar. De reden voor opsplitsing was een stuk materiëler en economischer van aard.

Piet van Tielraden vestigde zich in 1885 als zelfstandig beeldhouwer in Tilburg. Hij maakte onder meer heiligenbeelden voor aan en in kerken, kruiswegen, missiekruizen, tuinbeelden en fonteinen, zijn werk is vooral in Noord-Brabant te vinden. In 1888 liet hij het woonhuis en atelier voor kerkelijke en profane kunst bouwen aan de Willem II straat. In de neorenaissancistische gevel zijn voorstellingen aangebracht die verwijzen naar het werk van Van Tielraden als beeldhouwer en polychromeur. Hij beeldde zichzelf en zijn vrouw af in de boogvelden boven de ramen van het woongedeelte. In 1898 liet Van Tielraden een nieuw woonhuis met atelier bouwen aan de Noordstraat 103-105 in Tilburg. Hij had daar ook een gieterij, waar beelden in ‘carton’, cement en gips konden worden gegoten. Beide ateliers zijn door Tilburg aangewezen als gemeentelijk monument.

In oude kranten kom je nog eens wat tegen. Zo vonden we in de Tilburgsche Courant van 11 augustus 1889 een beschrijving van het kunstwerk in de gevel van ons pand: een kunstwerk van Piet van Tielraden.