Aandachtig luisteren naar marathon-interviews

De VPRO presenteert sinds 1986 radio-interviews van drie uur met landelijke bekende gasten. Om te praten over leven, werk en alles dat daaraan voorbijgaat. Verhalen voorbij de waan van de dag. 

Met aandacht luisteren is belangrijk maar niet eenvoudig. Vaak worden we afgeleid door beweging of geluid in de omgeving. Door objecten die verleiden zoals bijvoorbeeld een smartphone. Ook borrelen meteen oordelen op, willen we met eigen mening het spreken onderbreken, vergelijken we met onze ervaringen. Begrijpen wat de ander precies zegt zonder oordeel of emotie vooraf vraagt training. Dat beoefenen we met het luisteren van de marathoninterviews. Pas achteraf delen we wat we hebben gehoord en geven we daarop onze eigen reflectie. De boeiende personen brengen ons zeker ook nieuw inzicht, ook al komen sommige interviews uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Misschien is juist die distantie in tijd verhelderend.

In het Atelier voor Aandacht nemen wij de tijd om naar deze interviews te luisteren. Elke dinsdagmiddag van 13.00- 16.00 uur. Met een kopje thee of een glas water(kefir), zittend op de stoel met een notitieblokje, lopend in de ruimte en luisterend. Zie voor de agenda de kolom hiernaast. Voor nu nog in klein gezelschap van maximaal twee gasten totdat er weer meer mag en kan.