Oktober 2024: Introductiecursus ‘Vipassana meditatie in het dagelijks leven’

Voor veel mensen is dit een spannende tijd. We ervaren collectief en individueel transitiepijn als gevolg van de crises die ons boven het hoofd hangen. Snelle gemakkelijke oplossingen zijn er niet. Meer dan ooit is de oefening van versobering, verstilling en uithangen in ongemak noodzakelijk om in balans te blijven. Daarom organiseert Stichting SATI vanuit het Atelier voor Aandacht in het najaar van 2024 weer een introductiecursus ‘vipassana meditatie in het dagelijks leven’. De vipassana meditatie is rechtstreeks geworteld in het (Therevada) boeddhisme en in de cursus gaan we niet alleen in op de methodiek van de meditatie maar ook op de onderliggende filosofische uitgangspunten. De cursus is geschikt voor iedereen en start op 3 oktober 2024 en zal in totaal vijf donderdagavonden in beslag nemen, te weten 3, 10, 17, 24 en 31 oktober 2024.

Het trainen van de mind en het oefenen met aandacht en concentratie kan ons helpen om effectiever om te gaan met angst en onrust om ons heen en in onszelf. Om ons minder te laten meeslepen door prikkels van buiten en om ontvankelijker en creatiever te kunnen omgaan met momenten van ongemak, onzekerheid en onrust. Tijdens de introductiecursus ‘vipassana in het dagelijks leven’ kun je in vijf avondsessies kennismaken -en direct zelf oefenen- met de concrete en praktische methodiek van de vipassana ofwel aandachtsmeditatie. De introductiecursus vindt plaats in het Atelier voor Aandacht. De begeleiding is in handen van Karin Doms.

Alles wat je aandacht geeft groeit, zeggen we vaak. Maar bedenk eens hoe veel tijd we in ons leven besteden aan het voeden en eindeloos herkauwen van onze reactieve en repetitieve ik-geörienteerde denkpatronen? Doe ik het wel goed? Wat als mijn zekerheden wegvallen? Hoe kan ik gelukkiger/succesvoller/mooier/ etc… worden?

Meditatie biedt concrete en heldere handvatten om hiervan iets meer los te komen. Karin: “Zelf ervaar ik meditatie ook wel als een 2600 jaar oude vorm van omdenken. Dat is ook de letterlijke betekenis van het Pali-woord ‘vipassana’: anders zien. Anders omgaan met pijn, tegenslag en lastige emoties, niet door deze te vermijden of weg te drukken, maar juist door ze werkelijk te leren zien en te leren kennen. Dat geeft ruimte voor ontvankelijkheid en creativiteit. En dat werkt dus echt zo. Simpel, maar niet persé gemakkelijk. Dat vraagt training. Net zoals fitness of hardlopen een goede training is voor het lichaam, zo is meditatie een effectieve training om de geest fit en soepel te houden ;-)”

Het aantal plaatsen voor deze cursus is beperkt, we willen graag werken met een kleine groep. Dus geef je tijdig op via info@ateliervooraandacht.nl. 

Ben je benieuwd wat de oefening van aandacht en verstilling kan brengen in jouw organisatie of in jouw team? Dan is er ook de mogelijkheid om als (zakelijke) groep op een zelfgekozen moment een (incompany) sessie ‘Aandacht(smeditatie) in de praktijk’ te doen. Neem dan gerust contact met ons op, wij denken graag mee over de mogelijkheden voor een programma op maat.

Wat: cursus ‘vipassana in het dagelijks leven’
Wanneer: donderdagavond 3, 10, 17, 24 en 31 oktober 2024 van 20.00 uur tot 21.30 uur
Waar: Atelier voor Aandacht, Willem II straat 40 Tilburg
Voor wie: iedereen die ontvankelijker en creatiever wil leren omgaan met onzekerheden en onrust en die interesse heeft in meditatie
Kosten: pay what you want, richtprijs vanaf € 80,-