Wat is dat eigenlijk, vipassana meditatie?

Wat is dat eigenlijk, vipassana meditatie? En wat kan je daarmee in het dagelijks leven? In deze video geven we een korte uitleg over deze boeddhistische aandachtsmeditatie. Het trainen van de mind en het oefenen met aandacht en concentratie kan ons helpen om effectiever om te gaan met angst en onrust om ons heen en in onszelf. Om ons minder te laten meeslepen door prikkels van buiten en om ontvankelijker en creatiever te kunnen omgaan met momenten van ongemak, onzekerheid en onrust. Of zoals Karin Doms het zegt: “Meditatie kan je zien als een 2600 jaar oude vorm van omdenken. Dat is ook de letterlijke betekenis van het Pali-woord ‘vipassana’: anders zien. Anders omgaan met pijn, tegenslag en lastige emoties, niet door deze te vermijden of weg te drukken, maar juist door ze werkelijk te leren zien en te leren kennen. Dat geeft ruimte voor ontvankelijkheid en creativiteit.” 
In deze video vertellen enkele van onze gasten welke invloed het beoefenen van vipassana meditatie heeft op hun dagelijkse leven.

Jaarlijks verzorgen we in het Atelier voor Aandacht een introductiecursus ‘Vipassana in het dagelijks leven’. In 2023 zal deze naar verwachting gegeven worden op de vijf donderdagavonden in november. Dus heb jij interesse om ook kennis te maken met vipassana meditatie en te ervaren wat het voor jou kan doen? Dan is deze introductiecursus misschien iets voor jou. Meer informatie over de cursus en aanmelding volgt binnenkort op deze website.