SATI en Atelier voor Aandacht vormen samen nieuw Tilburgs inloop meditatiecentrum

Met ingang van 1 januari 2022 gaan Stichting Aandachtsmeditatie Tilburg SATI en het Atelier voor Aandacht Tilburg samenwerken, waardoor een nieuw Tilburgs inloop meditatiecentrum ontstaat. In dit nieuwe meditatiecentrum, gelegen in het hartje van de Tilburgse binnenstad, is er iedere werkdag gelegenheid om mee te doen met begeleide meditaties. Het nieuwe Atelier voor Aandacht staat open voor alle Tilburgers -jong en oud, met en zonder meditatie ervaring- om te oefenen met het ervaren en cultiveren van stilte midden in de drukte (in de stad en in ons hoofd). Het Atelier voor Aandacht en SATI werken vanuit dezelfde spirituele basis; centraal staat het beoefenen van vipassana ofwel boeddhistische aandachtsmeditatie.

Sinds de start in 1991 is SATI als boeddhistische organisatie uitgegroeid tot een begrip in Tilburg. Vanuit de zaal in de Poststraat zijn vele meditatieavonden, cursussen en retraites georganiseerd. Al die tijd hebben we vastgehouden aan de eenvoudige vorm; iedere donderdagavond inloopmeditatie op danabasis ofwel pay-what-you-want.


Met het Atelier voor Aandacht zijn Karin Doms, de vaste begeleider van SATI, en haar partner Ad de Wolf gestart met het opzetten van een inloop meditatiecentrum vanuit hun eigen woonhuis in de Willem II straat op nummer 40. Karin en Ad hebben naast hun bedrijf en bestuurlijke carrière heel bewust de keuze gemaakt om hun leven en hun huis anders in te richten om zo ruimte te bieden voor meer aandacht en verstilling, midden in de drukte van de Tilburgse binnenstad. Het Atelier voor Aandacht is nog jong maar lijkt in zijn opzet goed aan te sluiten bij de behoefte van vandaag en spreekt ook stedelijke jongeren meer aan. Zij zien het Atelier als mindgym, een soort ‘fitnesscentrum’ voor de geest waar je dagelijks zonder aanmelden kunt binnenlopen om aandacht en concentratie te trainen.

Het Atelier voor Aandacht/SATI zal vanaf januari 2022 iedere werkdag in de ochtend en iedere donderdagavond open zijn voor inloop meditaties met begeleiding. Op de eerste donderdag van de maand zal Karin Doms voorafgaand aan de meditatie een dhammatalk houden. Tweemaal per jaar zal een introductiecursus ‘vipassana in het dagelijks leven’ worden verzorgd. Daarnaast biedt het Atelier in de middagen en weekenden ook ruimte voor andere activiteiten, zoals boekbesprekingen, workshops, filmavonden of andere initiatieven. 

Zoals met alle verandering betekent dit ook verlies. SATI gaat na 30 jaar haar vaste stek verlaten en dat is niet zonder weemoed. Tegelijkertijd brengt verandering ook ruimte voor nieuwe energie. We zien er naar uit om SATI samen met het Atelier voor Aandacht in deze nieuwe fase verder te laten uitgroeien tot een breed toegankelijk inloopcentrum voor meditatie en verstilling in Tilburg.