Omgaan met onrust, twijfels en onzekerheden

Hoe kan ik beter leren omgaan met onrust, twijfels en onzekerheden? 

Met deze vraag gingen we gisteren in het Atelier voor Aandacht aan de slag samen met een groep van Jong Rabo. Zo’n dertig jongere medewerkers van uiteenlopende afdelingen van Rabobank namen deel aan deze digitale workshop, waarin we hebben kennisgemaakt en direct zelf geoefend met enkele meditatievormen en -methodieken. Niks zweverigs, maar juist heel concreet en down to earth oefenen met aandacht en opmerkzaamheid. Te beginnen bij het werkelijk voelen van sensaties in het lichaam via een begeleide bodyscan. Maar ook met enkele gerichte meditatievormen om opmerkzaamheid te trainen op onze reacties bij (on)aangename prikkels van buitenaf, of op de vele (vaak tegenstrijdige) gedachten en emoties die ons zo in beslag kunnen nemen. Bedenk maar eens hoe veel tijd we in ons leven besteden aan het voeden en eindeloos herkauwen van onze reactieve en repetitieve ik-geörienteerde denkpatronen? Doe ik het wel goed? Vinden ze me wel aardig? Hoe kan ik gelukkiger/succesvoller/mooier/etc (vul maar in..) worden? Meditatie biedt concrete en heldere handvatten om hiervan los te komen en meer ruimte en vrijheid te ervaren.

Na al die jaren oefening zijn wij vipassana meditatie steeds meer gaan zien als een 2600 jaar oude vorm van omdenken door de boeddha. Dat is ook de letterlijke betekenis van het Pali-woord vipassana: ‘anders zien’. Anders omgaan met pijn, tegenslag en lastige emoties; niet door deze te vermijden of weg te drukken, maar juist door ze werkelijk te leren zien en te leren kennen. En dat werkt dus echt zo. Heel simpel, maar niet persé gemakkelijk. Dat vraagt oefening. Net zoals fitness of hardlopen een goede training is voor het lichaam, zo is meditatie een effectieve training om de geest fit en soepel te houden 😉

De workshop werd begeleid door Karin Doms: “Ik vond het heel leuk om deze groep enthousiaste serieuze jonge mensen een beetje wegwijs te maken in de wereld van meditatie en te laten ervaren hoe meditatie direct en eenvoudig kan helpen om effectiever om te gaan met de dagelijkse stress en beslommeringen in het werk en in het dagelijks leven.”

Is zo’n type workshop ook iets voor jouw groep of team? Neem dan gerust contact met ons op over de mogelijkheden.